Mäsovo-zeleninový príkrm, ovocie, lepok. Dá sa s nimi začať kedykoľvek?

Sprievodcu základnými princípmi zavádzania príkrmov sme pripravili v spolupráci s MUDr. Michalou Kněžkovou, detskou lekárkou a predovšetkým mamičkou, ktorá si od práce odskočila k svojim trom deťom. Píše úspešný blog www.mklife.cz a organizuje kurzy prvej pomoci.

Živočíšne bielkoviny už každý deň

Po prvých druhoch zeleniny začíname pridávať do jedálnička detí aj mäso tzv. krátko žijúcich zvierat Ide o kuracie, králičie a morčacie. Mäso je dôležitým zdrojom železa, bielkovín a mastných kyselín. Raz týždenne potrebnú dávku mäsa (20 g = 1 lyžica) vymeníme za dôkladne prevarený vaječný žĺtok. Vaječný bielok deťom do 1 roka nepodávame vôbec.

TIP

Pozrite sa na biomäso z preverených surovín od značky HiPP.

Mäsovo-zeleninový príkrm na seba preberá úlohu hlavného obedového menu. Jeho dávka sa postupne zvyšuje. Ide to na úkor mlieka. S potrebnou trpezlivosťou sa zväčša približne po 3 týždňoch dopracujeme k porcii 150 – 200 g zjedeného príkrmu bez nutnosti dodatočného dojčenia. Dieťa má však pred sebou ešte dlhú cestu. Postupne sa zoznámi s potenciálnymi alergénmi, bude musieť zvládnuť prechod na pevnejšiu stravu s nácvikom hryzenia. Buďte mu nápomocní. Nebuďte nervózni, pokiaľ odmieta príkrmy a preferuje materské mlieko. Len čo mu prestane stačiť, rado spozná nové chute.

Ovocné dopoludnie

Keď dieťa zvládne mäsovo-zeleninový príkrm, môžete zaradiť v rámci dopoludňajšej desiatej chutné ovocné pyré. Začíname uvareným jablkom či hruškou a rovnakým spôsobom ako pri zelenine skúšame nové druhy s následným dodatočným dojčením. Po zoznámení sa s jednotlivými druhmi môžeme ovocie kombinovať. Ovocie nijak neosladzujeme. Obsahuje už ovocný cukor (fruktózu) a pridávaním cukru by sme organizmus dieťaťa zbytočne zaťažili. Zvyšuje sa tým i kazivosť mliečneho chrupu, navyše sladké maličkým veľmi chutí, rýchlo si naň privyknú, čo sa vypomstí pri nasledujúcich ochutnávkach.

TIP

Vždy voľte ovocie, ktoré sa pestuje v našich končinách. Exotické ovocie, ale napríklad aj morské ryby sú častým potravinovým alergénom.

Ak nemáte na varenie čas alebo ste úzkostnejší a bojíte sa, že jedlo pre dieťa nebude vhodne zostavené, nebojte sa siahnuť po hotových príkrmoch. V obchodoch si však vyberajte iba také, ktoré sú určené pre vek vášho dieťatka. Túto informáciu vždy nájdete viditeľne na obale príkrmu. Zo sortimentu si zozačiatku vyberajte jednodruhové ovocie. Ak začínate s príkrmami v 6. mesiaci, aj tak voľte príkrmy pre najmenších (4 m), pretože práve tie sú na začiatok najvhodnejšie ako zložením, tak aj konzistenciou.

Odkedy môže papať lepok?

Súčasné odporúčania na zavádzanie lepku do výživy dojčiat vychádzajú zo stanoviska Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu. Nie je vhodné podávať ho skôr, než dieťa dovŕši 4. mesiac života. Zároveň by prvé zoznámenie s lepkom nemalo byť neskôr než v 7. mesiaci. Zavádzanie lepku (gluténu) počas dojčenia znižuje riziko rozvoja celiakie alebo odďaľuje jej nástup.

Čo je lepok alebo glutén?

Ide o potenciálny alergén. Lepok a glutén sú synonymá, ktoré označujú skupinu zložitých a nestráviteľných glykoproteínov vyskytujúcich sa vo väčšine trávovitých rastlín. Príkladom môže byť pšenica, jačmeň, žito, ovos a mnohé ďalšie obilniny. V prípade časti populácie sa následne prejavuje neznášanlivosť lepku alebo gluténovosenzitívna enteropatia, ktorú poznáme pod pojmom celiakia a riešime ju diétou s absenciou lepku, tzv. bezlepkovou diétou.

Zavádzanie lepku má byť postupné. Na začiatok ponúkneme malé množstvo lepku (menej ako 7,5 g/deň), ktoré postupne zvyšujeme. Ideálny čas na prvé ochutnanie je u detí s primeraným psychomotorickým vývojom 17. – 26. týždeň života. Do zeleninového príkrmu teda pridáme dve čajové lyžičky pšeničnej múky (t. j. 6 g lepku) alebo využijeme dopoludňajšiu ovocnú desiatu a pridáme do nej dve piškóty (t. j. 6 g lepku).

Zavádzanie mäsovo-zeleninových príkrmov, ovocia a lepku: zhrnutie

Kedy: U dojčených detí po ukončenom 6. mesiaci. U nedojčených detí medzi ukončeným 4. až 6. mesiacom. Pri lepku medzi 4. až 7. ukončeným mesiacom.

Čo: Príkrmy so zeleninou a s mäsom z krátko žijúcich zvierat (kura, králik, morka). Raz týždenne dávku mäsa nahradíme vaječným žĺtkom. Lepok pridáme do zeleninového príkrmu ako dve čajové lyžičky pšeničnej múky alebo ako dve piškóty do dopoludňajšej ovocnej desiatej.

Príprava: Čisté ruky, umytá plytká plastová lyžička bez ostrých okrajov, vidlička na rozpučenie príkrmu do formy kaše alebo pyré, miska alebo tanierik.

Dĺžka kŕmenia: Približne 15 – 20 minút, po 3 týždňoch dokrmovania materským mliekom podiel mlieka postupne znižujeme, až nie je potrebné dokrmovať vôbec.

Dobrá rada: Dajte prednosť surovinám, ktoré pochádzajú z našich zemepisných šírok. Exotické ovocie, ale aj morské ryby sú častým potravinovým alergénom.

Autorka článku: MUDr. Michala Kněžková

MUDr. Michala Kněžková je detská lekárka a v súčasnej dobe predovšetkým mamička, ktorá si od práce odskočila ku svojim trom dcéram. Píše úspešný blog www.mklife.cz a organizuje kurzy prvej pomoci. Mamičky na nich učí, ako sa vysporiadať s rizikovými situáciami, ktoré ich môžu počas materstva stretnúť.