Batoľatá a mlieko - aké, koľko, ako často a ako dlho
Potom, čo sme oslávili 1. narodeniny Vášho nezbedníka, zastavme sa v ďalšom diely nášho seriálu na chvíľu u dojčenia batoliat a batoľacích mliek. Potrebuje batoľa materské mlieko? Ako je to s náhradnou mliečnou výživou? Aké mlieko je pre neho v tomto veku ideálne, koľko ho potrebuje a ako často ho mliekom kŕmiť?
Čím viac tuhej a pestrej stravy, tým menej mlieka
V dojčenskom veku, ako už samotný názov vývojového obdobia dieťaťa napovedá, je hlavným zdrojom energie a prospešných látok pre jeho zdravý rast materské mlieko, prípadne náhradná mliečna výživa. S tým, ako postupne zavádzame príkrmy, tuhú stravu a ďalšie nové potraviny do jedálnička dojčaťa a neskôr batoľaťa, sa potreba získavať živiny z mlieka u malého organizmu zmenšuje, až nakoniec dojčíme, alebo dokrmujeme len ráno a večer.
Aj po 1. narodeninách avšak dieťa mlieko stále potrebuje, pretože je cenným zdrojom energie, vitamínov a minerálov, z ktorých najdôležitejší je v tomto období predovšetkým vápnik. Dieťa začína rýchlo rásť, zrastajú sa mu lebečné švy a svaly sa pripravujú na sebavedomú chôdzu po dvoch. Skúste mu preto zaistiť približne 350 ml mlieka denne.
Pokiaľ sa mu nechce piť, alebo nevypije dostatočné množstvo, nahraďte materské mlieko, alebo batoľacie mlieko mliečnymi výrobkami napr.:
- jogurtom
- syrom
- pudingom
- mliekom v müsli
- mliečnou kašou
- smotanovou omáčkou
Batoľa by malo mať v jedálničku ideálne 3 porcie mlieka alebo mliečnych výrobkov denne, či už ako súčasť hlavného chodu, alebo olovrantu.
Ako zaistiť všetky živiny po ukončení dojčenia?
Obdobie okolo prvých narodenín dieťaťa býva častým medzníkom, kedy sa mamičky rozhodnú odstaviť batoľa od dojčenia. Než však začnete vápnik a potrebné živiny doplňovať obyčajným kravským mliekom, je oveľa vhodnejšie zvoliť špeciálne vyvinuté batoľacie mlieko. Mliečna batoľacia výživa HiPP 3 JUNIOR Combiotik® dodáva stále viac aktívnejším batoľatám všetky potrebné živiny pre správny rast a vývoj nervového systému - vápnik, železo, vitamín D, jód, probiotické kultúry mliečneho kvasenia, galaktooligosacharidy a esenciálne omega-3 mastné kyseliny.