Míľniky v histórii vývoja dojčenskej výživy
1968: Upravená dojčenská výživa
Zloženie bielkovín podobných materskému mlieku. Kravské mlieko obsahuje cca 80 % kazeínu 20 % srvátky. V materskom mlieku je tento pomer takmer obrátený - materské mlieko obsahuje Iba 40 % kazeínu 60 % srvátky.
Úprava zloženia
bielkovín v dojčenskej výžive - teda pridanie srvátky - podľa zloženia materského mlieka - bol jeden z prvých dôležitých krokov k priblíženiu sa ideálnemu modelu materského mlieka. Týmto bola zaistená aj lepšia stráviteľnosť a prijatie u dojčiat.
1992: LCP
Materské mlieko sa skladá z mastných kyselín, ktoré sú veľmi vhodné pre organizmus dojčiat a sú veľmi dôležité pre vývoj mozgu, nervových buniek a zraku. Tieto omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sa volajú LCP (nenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom - z anglického slova: Long-Chain Polyunsaturated fatty acids ”). Ich prvou imitáciou boli LCP získané z vajec a z rybacieho oleja. V súčasnosti sa používajú špeciálne rastlinné oleje s oveľa lepšími chuťovými vlastnosťami.
LCP sú veľmi dôležité pre vývoj - najmä v prvých mesiacoch života - organizmus dojčaťa si ich ešte v tomto období sám nevytvára v dostatočnom množstve.
Pri výbere dojčenskej výživy dbajte na to, či je Vami vybraná dojčenská výživa obohacovaná.
1998: Probiotiká
Probiotiká: Špeciálne bakteriálne kultúry pre črevnú mikroflóru dojčaťa.
Materské mlieko obsahuje veľké množstvo rôznych druhov probiotických baktérií - u každej mamičky je toto zloženie do istej miery variabilné.
Práve počas dojčenia sú odovzdávané dojčaťu probiotiká materského mlieka - potom sa uchytia v tráviacom trakte na stene čreva (črevnej sliznici), kde vytláčajú "nežiaduce" baktérie a tým zaisťujú zdravú črevnú mikroflóru, čo sa výrazne podieľa na intenzite obranyschopnosti u dojčených detí. Preto sú dojčené deti tak dobre chránené.
Zhruba od roku 1998 sa na trhu dojčenských výživ začali objavovať dojčenskej výživy, ktoré mimikujú tento protektívny účinok materského mlieka - do dojčenskej výživy sa začali pridávať probiotické baktérie.
Spoločnosť HiPP v roku 2002 bola prvá firma, ktorá sa rozhodla použiť bakteriálne kultúry mliečneho kvasenia, ktoré boli pôvodne získané z materského mlieka, a ktoré ako jedny z prvých prirodzene osídľujú ľudský tráviaci trakt.
2002: Prebiotiká
Prebiotiká – prebiotická vláknina - “strava” pre probiotiká.
Materské mlieko obsahuje rôznorodé množstvo prebioticky aktívnych oligosacharidov. Tieto zložito znejúce "zložky" podporujú rast žiaducich probiotických baktérií v čreve. Prebiotiká slúžia ako strava pre probiotické baktérie, ktoré sa pri dostatku potravy - teda vďaka prebiotickej vláknine -ľahko množia a vytvárajú tak na stene čreva ochrannú vrstvu proti nežiaducim baktériám.
Od roku 2002 sa do niektorých dojčenských výživ pridáva prebiotická vláknina. Táto vláknina zaisťuje zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je podobná črevnej mikroflóre ako u dojčených detí.
2011: Probiotiká A Prebiotiká
Materské mlieko obsahuje vždy kombináciu rôznych pro- a prebiotík, ktoré sa vzájomne podporujú vo svojej funkcii ochrany imunity u dojčených detí.
Materské mlieko poskytuje dojčatám nielen ochranné probiotické kultúry alebo prebiotickú vlákninu, ale ich vzájomná kombinácia a hlavne "spolupráca" zaisťuje ochrannú funkciu u dojčených detí.
Po rokoch výskumu bola spoločnosť HiPP prvá, ktorá v roku 2010 uspela vo vývoji novej generácie dojčenskej výživy – ktorá obsahuje prírodné kultúry mliečneho kvasenia ale aj hodnotnú vlákninu GOS (galaktooligosacharidy získané z mliečneho cukru laktózy).
Od roku 2011 dostanete túto kombináciu vo všetkých mliečnych výživách HiPP Combiotik.
Spoločnosť HiPP ponúka teda široký sortiment dojčenskej výživy pre deti, ktoré nie sú alebo nemôžu byť dojčené.